Orientering

Orientering-kvinn-aOrientering är en sport som innebär att en utövare ska ta sig från start till mål och på vägen besöka ett visst antal kontroller. De enda hjälpmedel man får använda sig av är karta och kompass. På kartan ska det stå angivet var start, kontroller och mål är placerade i terrängen. Av tradition är orientering i okända terränger. En tävlande ska därför alltid göra orienteringen på egen hand. Dock finns det öppna motionsklasser som kan göras tillsammans med en vän om man vill, så väl som att det går utmärkt att träna tillsammans.

Fyra olika grenar inom orientering

Det finns idag fyra olika grenar inom orientering.

Orienteringslöpning (OL), är att utövaren tar sig till fots mellan kontrollerna.

Skidorientering (SkidO) sker på ungefär samma sätt som det gör under OL, men här ska utövaren använda sig av eller ta med en helt komplett skidutrustning mellan starten och målet. Man förflyttar sig ofta via ett skidspår som syns på kartan.

Mountainbikeorientering (MtbO), påminner en del om SkidO. Men istället för skidor så framför man en cykel mellan kontrollerna. Även nu ska dessa stigar och vägar som går att cykla på finnas markerade på kartan.

Precisionsorientering (PreO), innebär att man inte behöver ha en fysisk förmåga. En stor väg eller större sig där även de som har en nedsatt rörelseförmåga kan ta sig fram används. På denna väg eller stig finns det flera olika kontrollstationer. På avstånd ska man sedan avgöra vilken eller vilka av dessa kontroller som är korrekta utifrån sin egen karta, kontrollbeskrivning och banpåtryck.

Olika distanser

Det finns fem enskilda distanser för orienteringslöpning. Dessa är sprint, medel, lång, ultralång samt natt.

Sprint är den orientering som är allra kortast och även den som är mest intensiv. Här finns många kontroller, det gäller att ta snabba beslut samt att det handlar om små marginaler. Det kan vara svår orientering på grund av farten, det är ofta 15 minuter segrartid, och sker ofta i en stadsmiljö.

Medel är en orienteringsform som har många kontroller. Även här är det snabba beslut som gäller. Det är dessutom tekniskt utmanande. Segrartider ligger på runt 30 min.

Lång, är precis som det låter, orientering på längre sträckor. Här är vägval avgörande. Är man elit, så är det segratid på runt 90 minuter för 17 km.

Ultralång är den orientering som är allra längst. Den är även mycket tuff och det krävs god fysik, samt att man gör rätt vägval. Här det segrartider på 2 till 3 timmar.

Natt, är en distans inom orientering som sker just under natten. Det är långa sträckor och det är viktigt att göra rätt vägval. Det är en svår orienteringsform.

Utöver dessa distanserna finns det även stafetter med allt ifrån 2 till 25 löpare. Många gånger är det mestadels dam- och herrklass men det finns också mixade stafetter.

Saker att tänka på när du ska orientera

Orientering Idre FjällOrientering finns i olika svårighetsgrader och längder, så att alla kan delta. Därmed kan både nybörjare och elit hitta den tävling som passar dem. GPS är inte tillåtet under tävling, men kan användas när du tränar. Du behöver inte vara med i en klubb för att tävla eller träna, men det kan alltid vara trevligt att ha en gemenskap. Under en orientering är det viktigt att alltid ta alla kontroller på tävlingsbana och det i rätt ordning. Det krävs inte direkt speciell utrustning för att orientera, men heltäckande klädsel, bra skor, produkter som förebygger skador som ex. skoinlägg rekommenderas .  För dig som vill läsa mer och lära dig mer om denna sport, så finns Svensk Orienterings förbundssida. Där finns allt du behöver veta om föreningar, media, arrangörer, klubbar, regler och mycket mer.