Utrustning för orientering

När det kommer till utrustning för orientering, så är det inte så extremt mycket du måste investera i. Det allra viktigaste är bra skor samt en kompass. Vill du tävla så ska du även ha en elektronisk stämpelpinne. Tävlar du i skogen, så finns det ett krav på att hela din kropp, utom huvudet, halsen och armarna ska vara täckta. Är det sprint, så gäller valfri klädsel. När du tränar kan du ha på dig vad du vill, men det är bra att satsa på en heltäckande klädsel.

Krävs speciell utrustning?

För att orientera krävs det inte direkt att du har en speciell utrustning. Du kan utföra det i träningskläder och skor. Det finns dock särskilda orienteringsskor att satsa på om man vill, samt att det är inte fel att använda sig av slitstarka kläder i nylon. Kompass är även det bra att ha, men det går faktiskt att orientera utan. Du som vill motverka skador, kan satsa på olika typer av skydd. Som fotledsskydd, som skyddar dig mot stukningar eller vrickningar. Det är inte heller fel att använda fotinlägg, om du har ont i hälen, eller foten.

Utrustning vid tävling

Om du tänker dig att tävla så finns det en del saker du kan tänkas behöva.

  • Löparbricka, kallas även SI-pinne eller en elektronisk stämpelpinne behövs, för att kunna stämpla de olika kontrollerna.
  • Kompass, är inte nödvändigt om du är nybörjare, men det är bra att ha ju högre upp i tävlingarna du kommer.
  • Orienteringsskor, som har metalldobbar är bra om du ska springa ute på hala stenar och stockar. Det finns även skor utan dubb, som är bra ute i terräng. Köp skor som är anpassade för orientering, de ska vara låga samt inte dra åt sig fukt.
  • Definitionsfodral är bra att ha för att stoppa ner din lapp med kontrolldefinitioner. Fodralet kan fästas på armen.
  • Tävlingströja/byxor med klubbens märke är inte fel om du är med i en klubb, men det räcker så klart med heltäckande klädsel.