Vanliga skador inom orientering

Hälsporre-skada orienteringSkador bland dem som orienterar är ganska så vanligt. Det kommer sig av att man springer i skog och mark, som ofta är okänd och det är lätt att trampa snett eller fel. De områden på kroppen som oftast drabbar en orienterare är ben, knä, fotled och fötter. Ser man till skadeprofilen så påminner det om en löpares. De utför ungefär samma saker, men en orienterare har även större risker att få olika överbelastningsskador. Dessa överbelastningsskador är i foten, underbenet, knäleden samt att det blir inflammationer i muskler och senor. Benhinneinflammation förekommer relativt ofta hos orienterare. Det gör även hälsporre och olika stukningar. Läs mer om hälsporre här: idrottsskadeexperten.se/halsporre/

Ledbandsskador och vrickningar eller stukningar är det som är allra vanligast hos en orienterare. Detta eftersom de ofta tar sig runt på underlag som är både okända och ojämna. Att man även har ett snabbt löptempo samt utmattar sin muskulatur, påverkar så klart. Höften och ljumsken är även det områden som kan drabbas av problem hos en orienterare. Många gånger kommer dessa problem när säsongen drar sig mot kallare tider. Muskulaturen blir snabbare nedkylda och det ökar risken att få muskler som stelnar och det i sin tur kan leda till bristningar.

Tveka inte att söka vård

Skador orientering

Oavsett vad man drabbas av för skada så är det ju bäst att söka vård. Naprapater och kiropraktorer behandlar dessa skador dagligen. Dom tar reda på vad det är för skada du fått och behandlar den på bästa sätt. Om du har besvär som är långdragna, inte går över och förvärras så finns det även olika alternativa behandlingar. Det finns även skydd att ha på sig, för att förebygga eller för att stötta vissa kroppsdelar. Det är ju alltid bättre att försöka förhindra att bli skadad. Ju mer erfaren orienterare du blir och lär känna dina underlag, desto mindre skador kommer du drabbas av. Sedan finns det som sagt olika sorters skydd för knän, fotleder och vader. Söker du en Kiropraktor eller Naprapat klicka vidare här: Idrottsskadeexperten.